Informatie over 11 mei en verder [klik hier]!

Actueel
Van NU.nl
Slob over het openen van de scholen: ‘spannend, maar verantwoord’ 
Slob over openen scholen: 'Spannend, maar verantwoord'

[Artikel van Nu.nl, 9 mei 2020]
Vanaf maandag gaan de basisscholen na acht weken weer deels open, maar het coronavirus is nog lang niet weg. Kunnen leraren weer met een gerust hart voor de klas staan en hoe zit het met de besmetting van kinderen? NU.nl sprak erover met minister Arie Slob (Onderwijs). "Ik kijk ernaar uit, maar 11 mei is wel even een moment."

Vindt u het spannend?
"Het is dubbel. Natuurlijk is het heel fijn dat na acht weken de basisscholen weer deels open kunnen, maar aan de andere kant is het nog steeds geen gewone situatie."

Kunt u het onderwijspersoneel verzekeren dat zij veilig aan het werk kunnen?
"Het RIVM vindt het risico aanvaardbaar, kinderen mogen ook al langer samen spelen. Maar er zijn altijd risico's met betrekking tot het virus. Niet alleen in de school, ook in de samenleving. Absolute garantie krijgt niemand, ook niet als je thuisblijft.

We weten dat er meer kan als iedereen zich aan de voorschriften houdt. Op basis van de adviezen is het verantwoord de scholen deels te openen."

Wie bepaalt of een kind naar huis moet wanneer hij of zij verkouden is?
"Er zijn duidelijke afspraken gemaakt voor de ouders en het onderwijspersoneel. Bij verkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest en koorts moet je thuisblijven."

Het kan toch gebeuren dat er toch een verkouden kind naar school gaat?
"In dat geval worden de ouders opgebeld en moet het kind worden opgehaald. Dat gebeurde ook buiten coronatijd als een leerling ziek was."

Wat is de definitie van een loopneus?
"Dat moet je niet aan mij vragen, ik ben geen medicus."

Een leraar of ouder toch ook niet?
"Als iemand een loopneus heeft, dan merk je dat echt wel.

We hebben voorschriften, we gaan ervan uit dat mensen daarmee uit de voeten kunnen. Heb je klachten, ook milde, dan moet je thuisblijven. Ben je toch op school, dan moet je naar huis toe. Ik heb er vertrouwen in dat dat goed komt."

“Als iemand een loopneus heeft, dan merk je dat echt wel”

Minister Arie Slob